Tävlingskurs och Patrullstig

Så denna helg har som alla andra helger varit väldigt mycket hund.
I lördags så var vi på tävlings kurs på Norsborg Hundklubb, mycket roligt och intressant. Alltid kul när man kör en hund i taget och man har tid att titta på de andra ordentligt. Nicke fick en väldigt bra genomgång av framåtsändande, det är ett roligt moment men gud vad man får jobba för att det ska sitta ordentligt. Vi har långt kvar till ett tävlings klart moment där, men det kommer. Bra atta kunna öva på en grupp med människor istället för koner.

Sen gick vi igenom apport för att få bort Nickes tassar på apporten, det är något som kommer ta enormt mycket tid och arbete att få bort. Men det ska gå, så synd att ha dessa tassar när han gör momentet så fint för övrigt.

Trevlig dag som sagt, vi tackar Marion för alla bra tips och Ulla för den goda lunchen.


I söndags så hade vi sökträning och vi testade att köra patrullstig något vi inte testat förr. Men det var kul och perfekt träning nu när det är kallt. Då det gick väldigt fort så hundarna slapp sitta så länge i bilarna. De har ju täcken men det blir ju ändå kallt om de får sitta för länge.
För er som inte vet vad patrullstig är så ska jag nu förklara, det är när man slänger ut ett antal figgar nära stigen utlagda så att hundarna kan få dem i näsan när det blåser. Man går med hunden på stigen i koppel och släpper när de markerar att de fått en figge i näsan, så får de springa och hitta den.

Nicke fattade inte alls vad som väntades av honom. Han var ute på promenad när vi kom upp på stigen. Gick runt och nosade och strosade så han missade första figgen. Men så kom en vindpust så han fick den andra figgen i näsan, han gick ut 1 m och väntade på komando, när inget sådant kom drog han vidare ut i skogen och hittade sin figge. Glad och nöjd fick han en massa godis, men han fattade nog inte varför. Sen tog vi ut honom till stigen igen och gick vidare han nosade igen och spårade på stigen. Men det kom en ny vindpust och han fick figge 3 i näsan och nu var det inga tvecksamheter han drog raka vägen ut och tog henne. Sen gick vi tillbaka längs stigen för att se om han kunde få figge 1 i näsan. Var roligt att se att han nu hajat vad han skulle göra, uppe var nosen och letade i varje vindpust för att hitta en figge. Han fick 1 i näsan och drog järnet upp och tog henne :) matte stolt och ser fram emot att köra det här under vintern nu. kanon bra träning.

Nu ska vi snart iväg hem till päronen för att se om vi kan fixa fram en ny bil åt mig. Jakten går vidare :)

SNÖ!!

Någon mer än jag och Nicke som älskar snö :)
Nu äntligen kommer den, visserligen med en hel storm i hasorna, men vad gör det, den går över för eller senare. Hoppas bara den inte ställer till det allt för mycket innan den dragit förbi.
Men för att återgå till det roliga, snön :) Nu ligger den vit och fin överallt, jag hoppas bara den får stanna, att det håller sig kallt. Det värsta som finns är ju slask överallt. Usch vad jobbigt det är, blöt och kallt och bilarna stänker ner en hela tiden.

Hade inte med mig kameran på vår korta promis idag så får ta några bilder från förra året för att visa hur mycket Nicke gillar snö.

Nicke skuttar fram i sitt back on track täcke





Jaga snöbolalr är det bästa som finns :)




Det äe bara så väldigt svåra att hitta när de landar ;)

Nya Foton från November



Den fina bukett jag fick av sambon på vår årsdag.



Länge fundert på att fota sjön utanför klubben, men alltid glömt kamerna, men denna gång hade jag den med mig.



Vacker November morgon.







Man längtar efter somaren när man ser båtarna bara ligga där.

Blocket

Har nu ringt till vårdcentralen och på grund av jourlanbyte skulle det ta längre tid innan de ringer upp, 09.50 skulle de ringa. Ska man sitta och vänta i 1 och en halv timme, vad gör man då?

Jo man går ut på blocket för att se om man kan hitta en ny bil, då jag troligen, trots att jag vill, inte kommer få tillbaka min fina lilla escort. Efter att ha tittat på bilar en stund så går jag över för att kika på djursidorna, skulle man ju inte gjort. Vad ledsen man blir då man läser om Kaninen Baltasar som kommer avlivas i december om inget nytt hem hittas, för att familjen väntar tillökning, man ska fan inte skaffa djur om man inte kan ta hand om dem. Sorglig läsning blir det, när man ser alla katter, kaniner, marsvin, guldhamstar som ska säljas av den ena eller andra anledningen är knäppare än den förra.

Sen ska man ju inte titta på hundsidorna för då brister hjärtat totalt, är en stor djurvän och lider med alla djur som hamnar på blocket. Men hundarna har en speciell plats i mitt hjärta. Och det är med sorg i hjärtat man ser alla dessa blandishundar på 1-2år som ligger ute för att deras ägare inte klarar av dem. Vad de än påstår så är det ju så det är, deras gulliga lilla valp blev större än de tänkt sig, 1år trots kommer och den lydiga lilla valpen gör inte som man vill längre. En könsmogen unghane som rymmer och är ute och raggar tjejer. Det antingen klarar inte av det, eller orkar inte med det längre. Usch vad jag hatar sådan människor, visst finns det skäl att omplacera en hund som man har hemma. Men en seriös människa lägger ju inte ut hunden på blocket för en 500kr, den gör ju det till någon som den känner, eller via en rasklubb, eller hundtidning.

Drömmen våre ju att ha en stor gård någonstanns där folk kan lämna in sina oönskade djur. Där kunde de få leva tills man kan hitta ett bra hem åt dem, och om inget sådant hem hittas så får de leva där resten av livet i stora fina burar med tillgång till utevistelse, nu talar vi smådjur alltså. För hund och katt finns hundstallet och alla kattstall, även om också de behöver större resurser och det behövs flera av dem. Men tror inte att något sådant finns för kanin, marsvin, hamster m.m. Någon gång i framtiden när pengarna finns skulle man ju skapa ett sådant hem. Där skulle ju även katter och hundar vara välkomna. Det finns så mycket som man vill förändra i denna värld att man knappt vet vart man ska börja.

Snacka otur

Igår, lördags, var jag på kurs i hundbeetende med Runar Naess en kurs om Studiefrämjandet hade ordnat för cirkelledare, otroligt intersant och lärorikt. Har fått en helt annan insikit i jakbeetende och flockdynamik, och mycket mera. Det mest intersanta under dagen var ändå genomgången av valputvecklig hur otroligt viktigt de första veckorna är och hur viktig tikens miljö är under de sista veckor av dräktigeheten. Fick bland annat lära mig att en stressad tik, ger stressade valpar, för att tiken ger valparna en nivå av stresshormoner i blodet som de kommer leva med resten av livet. Vilket betyder att de alltid kommer ha en förhöjd stressnivå. Med andra ord är det väldigt dåligt att ta en valp av en fodertik som slussas runt veckan innan valparna kommer. Sen var det viktigt att valparna hade lugn och ro de första veckorna, speciellt när de kommer till fasen Set on Fear, det stadie i utveckligen där valparna börjar känna rädsla för första gången i sitt liv. Den här fasen kommer olika hos alla raser, då det finns väldigt lite forskat om det här än så länge så vet man inte rikgit när den fasen inträder hos alla. Men det man hade kommit fram till var att den inträde vid ca 35dagars ålder hos schäffer och andra valhundstyper, medans den inträder vid ca 50 dagars ålder hos retivers, ganska stor skilland. Man hinner skrämma skiten ur en schäffer valp, t.ex, och göra den stressad, innan ens retreviver valpen börjat känna rädlsa. Sen är ju det här också olika från vlap till valp. Men ändå något att tänka på. 

Kursen fortsatte idag, tyvärr kunde jag inte vara med på fortsöttning då jag blev magsjuk under natten och var uppe och tömde magen ett antal gånger. Just nu har jag fått behålla en kopp varma koppen så kanske börjar det släppa, hoppas på det för det här är inte roligt.

Så Leffe har fått ha hand om Nicke hela helgen och Nicke har fått ha slappa dagar då leffe var ledig på torsdag/fredag.
Ska se om vi kan göra lite klicker övningar i kväll, vi måste verkligen få igång träning med föremålsintresse.

Lydnad

Nu känns det som om lydnaden börjar lossna för oss äntligen, efter flera månaders stillastående. Men tack
vare trevliga tränings kamrater som kommer med tips, råd och svordomar så lossnar det nu :) Framårtsändande börjar lossna vilket nog är det roligaste, vi hade fastnat i belöningsfasen som vanligt, att han sprang till en boll och inte för att han skulle springa rakt fram för att jag sa det. Men nu är bollen borta och han galopperar nästan varje gång och då han inte galopperar händer det ingenting. Igår på träningen drog han till och med förbi konerna i full galopp, vilket var kul att se, men vi fick göra många repitioner innan han började sakta in och trava igenom konerna.

Även apporten börjar lossna, vi har nästan fått bort att han sular iväg den 3 m till med tassarna när han ska gripa den. Men ska inte ropa hej än, han har fallit tillbaka förut, slarv av mig i träningen då, men det ska inte hända igen.

Nu har vi även börjat med inkallande med ställande på ett nytt sätt då vi ska få fart och tvärnit i ett. Går ganska bra än så länge. Så nu ska vi bara fortsätta så här.

Men just nu ligger pudel på sängen och sover, när vi har käkat sen ska han få en rejäl genom kammning så han håller sig fin efter badet ett tag till.

Upphittade saker

En stor glad nyhet nådde mig i förmiddags, min hundbur och tillbehör hade upphittats och var inlämnade till polisens hittegods avdelning. Hade tur att de förstod att de var min bur, allt tack vare att tjänstetecknet hängde kvar på buren.Hon som jobbar på hittegods avdelningen är gammal hundmänniska från botkyrka BK så gissar på att hon gick in på SKK:s sida och kollade upp Tazzanow´s Saphire och hittade där igenom mig :) Jippie säger jag bara så skönt att få tillbaka alla saker, ja nästan allt, alla hundgrejor var kvar med stövlarna och lite andra små saker är fortfarande borta och tror aldrig jag kommer se dem igen. Men det spelar mindre roll nu när alla hundgrejor är tillbaka.

Den tjej i huddinge som fick allt dumpat på sin tomt kommer få en stor blommbukett av Nicke och mig innan veckan är slut. Det är det minsta hon förtjänat.


Tusen Tack!!


På eftermiddagen idag var vi även ute och spårade jag och Nicke med den nyköpta sele vi skaffat i lördags, när jag trodde att de gamla inte skulle komma tillbaka. Så nu har jag 3st spårselar och 3st linor, jaja, alltid bra med reserver.

Hursomhelst så la jag spåret i skymningen på ett ställe där jag vet att det går massor av männsikor på dagen och när vi väntade in spåret några minuter kom en del hundägare och traskade över det. Perfekt då jag tänkt träna lite förledning och svårigheter. Spåret gick över 3 st gruspartier, en vanlig grusväg, en "grusväg" som är nära 15m bred och en 3vägkorsning som är ca 20 m tvärs över. Trodde att han i alla fall skulle få lite svårt, inte då, han traskade rakt över som han aldrig gjort annat i hela sitt liv. På ett ställe tappade han spåret lite efter vägen men hittade det snabbt igen. Han plockade alla 3 pinnar jag lagt ut så snyggt och båda bollarna som låg som dubbla slut med ca 60 m emellan.
Tror det var bra för mig att spåra i mörker med pannlampa, hade ingen koll på vart jag hade gått och inte. Jag behöver den övningen för att verkligen lära mig lita på min hund, jag tänker gärna i spåret, men där gick jag ju inte. Måste få in mantrat "Lita på hunden" i huvudet, ska testa det här igen på onsdag då jag slutar tidigt.

sök träning

Idag var det sökträning igen, och Nicke gick kanon bra :) snygga raka skick och kom direkt på varenda inkallning i skogen, inte likt honom. Men gud så skönt att det börjar funka nu med inkallningarna, det har ju varit sådant slit med dem redan för början.
Hur som helst, han fick 6st hitta övningar som han gjorde galant, sen fick han en springare på slutet, så totalt 7 skick och på tillbaka vägen fick han göra en del markeringsövningar, måste lära honom backa till nästa vecka, dumt att jag inte lärt honom backa direkt från början, det får bli vår gå till jobbet övning på Å-vägen. Det blir kanon att nöta det där under den km som det är där över.

Då vår bil fortfarande är borta, eller ja borta och borta, den är ju upphittad och nu ska försäkringsbolaget göra en bedöming på vad det ska bli av den, hoppas vi får tillbaka den. Men Leffe hade tagit hem en firma bil som vi kunde låna, en trevlig bil att köra runt i, Nicke verkade trivas i den där bak också. Men det är klart, husse hade ju städad och bäddat med flyttfiltar därbak så det kunde ju inte bli bättre :)

Vi var en kort stund på klubben också och körde lite lydnad, men orkade inte någon längre stund, alltså 4 timmar i skogen tar mer än vad man tror. Så nu ska jag in i duschen och sedan göra lite tacogratäng till middag mums.

RSS 2.0